Farlig med dårlig kontroll

Det som er viktig når man bedriver en veledighet, og spesielt en i religionens navn er at den ikke kommer i noen problemer, da tenker vi på for eksempel at pengene som blir donerte skal gå dit det er ment til å gå og ikke til noen tredjepart som forsøker å tjene penger på det. Det gir hele industrien og selve religionen et svært dårlig rykte, som det naturligvis er bedre foruten. Man har jo situasjonen med Kirkens Nødhjelp som måtte sende penger tilbake til staten da de ble tatt i å ikke bruke pengene sine på en korrekt måte. Dette har jo gjort noe med Kirkens Nødhjelps rykte som det sent kan komme seg vekk fra.

Problemet er at selv etter alle disse årene så husker folk slike situasjoner og skepsisen til folk øker mer og mer, og de blir mindre villige til å gi til de gode sakene man forsøker å hjelpe til med. For sakene er gode, tross alt. Man har for eksempel organisasjoner i Albania som gir falske bevis til folk som er på flukt fra konflikter, mot betaling. De gir altså bevisene til folk som ikke har rett til dem. Noe som er svært problematisk for alle slags mulige grunner. Om dette er noe brer seg ut så er det svært liten hjelp man kan gi til de som faktisk behøver det, siden mindre penger vil være tilgjengelig og til slutt må man slutte på hele innsatsen.

Noe som ville vært totalt katastrofalt, først og fremst for menneskene det går utover. Men etter det for kirkens rykte også. Det er noe som rykte til kirken kanskje ikke kunne klare å ta seg tilbake fra. Nå er vi ganske langt unna dette heldigvis, men man må alltid være forsiktige og passe på, slike situasjoner kommer fort og uventet på. Da er det ofte for sent også.